Jadłospis

Jadłospis – dieta Podstawowa

 

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek

Poniedziałek

01.03.2021

pieczywo mieszane z masłem, szynka senatorska, sałata, pomidor, kakao, pomarańcza
(1,6,7,9)
kapuśniak z ziemniakami, ryż z jabłkiem, cynamonem i polewą jogurtowo-śmietanową,
woda z cytryną i miodem (7,9)
chleb pszenny, schab gotowany, kiełki, rzodkiewka, herbata (1,6,9)

Wtorek

02.03.2021

zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, rukola, ogórek
zielony, herbata, jabłko (1,3,6,7,9)
krupnik z kaszy jęczmiennej, spaghetti z mięsem mielonym wieprzowym i sosem
pomidorowym, kompot owocowy (1,3,7,9)
bułka wrocławska z masłem, pasta z makreli z ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem,
jajkiem, kakao (1,3,4,7)

Środa

03.03.2021

STÓŁ SZWEDZKI:
pieczywo mieszane (pszenne, razowe, wieloziarniste) z masłem, szynka drobiowa, szynka wieprzowa, roszponka, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, herbata
(1,6,7,9)
zupa z fasolką szparagową, pierogi leniwe z masełkiem i bułką tartą, woda z cytryną i
miodem, marchewka do chrupania (1,3,7,9)
chałka, jogurt waniliowy pitny, banan (1,3,7)

Czwartek

04.03.2021

pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, sałata lodowa, rzodkiewka, kakao,
winogrona zielone (1,6,7,9)
barszcz czerwony z makaronem, kotlet pożarski, ziemniaki z koperkiem, mizeria, kompot
owocowy (1,3,7,9)
gofry (pr. własny) z cukrem pudrem, kawa mleczna (1,3,7)
Piątek
05.03.2021
pieczywo mieszane z masłem, jajecznica, kakao, gruszka (1,3,7) zupa krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym, ryba po grecku pieczona, ziemniaki,
surówka z ogórków kiszonych z jabłkiem i oliwą, kompot owocowy (1,3,4,7,9)
bułka kajzerka, twarożek z brzoskwinią, herbata (1,7)
ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Oznaczenie alergenów:
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie(3)

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian
hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie (1)
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie(2)

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie(4)

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie(5)

Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie (6)

Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą)(7)

Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamie lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie(8)

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie (9)

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie (10)

Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie (11)

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2  dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców(12)

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie(13)

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie(14)